Het Amerikaanse openbaar ministerie onderzoekt of activistische aandeelhouder Carl Icahn heeft gehandeld met voorkennis. Maar zijn de regels daaromtrent wel op hem van toepassing?

Carl Icahn is de schrik van menige directiekamer in de Verenigde Staten. De miljardair heeft er een handje van om een flink aandeel in een bedrijf te verwerven, en zich vervolgens tegen het beleid van de firma aan te bemoeien. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken nu of het in één zo’n geval heeft geleid tot illegale aandeelhandel, volgens een bron van persbureau Reuters.

Overnameplannen naar buiten gebracht

In 2011 probeerde Icahn Clorox te kopen, een fabrikant van consumentengoederen. Hij had eerder al een aandeel van 9,1 procent in het bedrijf verworven. Icahn vertelde Phil Mickelson, een professioneel golfer, en William Walters, een gokker uit Las Vegas, van zijn plannen, die daarop in aandelen Clorox handelden. Het Amerikaanse OM onderzoekt nu of dat strafbaar was.

Probleem: ook al heeft Icahn informatie gelekt over zijn plannen, daarmee heeft hij wellicht nog niet de wet overtreden. Het OM zou moeten bewijzen dat hij een zwijgplicht heeft overtreden. “Een kronkel in de regels over handel met voorkennis, is dat de persoon die de vertrouwelijke informatie creëert, zelf de vrijheid heeft om die informatie te gebruiken en anderen toestemming te geven die te gebruiken”, zei James Cox, hoogleraar effectenrecht aan de Duke-universiteit. “Dat is deel van onze kapitalistische mentaliteit: een persoon die ideeën creëert mag ze te gelde maken.” Volgens de hoogleraar zou dit principe vervolging lastig maken.

Icahn is juist een buitenstaander

Tot nu toe hebben de Amerikaanse autoriteiten zich vooral gericht op misbruik van informatie die voor ingewijden beschikbaar was. Maar omdat Icahn doorgaans luidkeels aan de poort van bedrijvendirecties staat te rammelen, maakt dat hem tot een buitenstaander.

Roland Riopelle, een oud-openbaar aanklager, zegt dat Icahn naar zijn eigen investeerders de plicht kan hebben gehad informatie vertrouwelijk te houden. "Het kan neerkomen op de vraag of het investeringsfonds van Icahn geschreven regels heeft op dit gebied", zei Riopelle. "Als die regels niet zijn vastgelegd, is er geen zaak."

Icahn stuurde in juli 2011 een brief naar de president-commissaris van Clorox waarin hij een overnameprijs noemde per aandeel Clorox. Maar hij diende geen formeel overnamebod in; als hij dat wel gedaan zou hebben, zouden wettelijke standaardregels over openbaarmaking van gevoelige informatie van kracht zijn geweest.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl